Sådan opsiger du et erhvervslejemål
Står din virksomhed over for at skulle flytte til nye lokaler, er det tid til at få styr på opsigelse af erhvervslejekontrakten for det nuværende lejemål samt kontrakten for de nye lokaler. Der er altid meget at holde styr på, når man flytter virksomheden til en ny adresse, så i denne guide får du hjælp til at opsige dit nuværende erhvervslejemål.
1. Tjek dit opsigelsesvarsel
Det første, du bør have styr på, når du opsiger virksomhedens nuværende erhvervslejemål, er opsigelsesvarslet for lejemålet. I de fleste tilfælde vil der være en opsigelse på tre måneder, men da erhvervslejeloven er baseret på en høj grad af aftalefrihed, kan du og udlejer måske have fastsat et andet opsigelsesvarsel. Der må dog maksimalt være en opsigelse på seks måneder. Tjek også, om erhvervslejekontrakten indeholder en aftale om uopsigelighed, da dette vil forhindre dig i at opsige lejemålet.
2. Tjek den forudbetalte husleje
Et andet aspekt ved din nuværende lejekontrakt, du bør tjekke, er, om du har betalt en forudbetalt husleje i forbindelse med indflytning. Hvis det er tilfældet, skal virksomheden ikke betale husleje for de sidste måneder af lejemålets varighed. Dette skal tages med i beregningerne, når du lægger et budget for flytningen til nye erhvervslokaler.
3. Få styr på depositum
Ved fraflytning af dit nuværende erhvervslejemål skal dit depositum selvfølgelig gøres op. Udlejer har fire uger til at søge efter tilbud på at udbedre lejemålet og reparere eventuelle skader og vil derefter opgøre, hvor meget af dit depositum der skal betales tilbage. Derudover skal du selvfølgelig også få styr på, hvor meget der skal betales i depositum for det nye lejemål.
4. Send din opsigelse skriftligt
Opsigelse af et lejemål, uanset om det er til privat eller erhverv, bør altid ske skriftligt. Så har du sort på hvidt et bevis for, hvornår du helt præcis har indsendt din opsigelse. Det kan være væsentligt at have, hvis der skulle opstå tvivl på et senere tidspunkt. Når du indsender din opsigelse af erhvervslejemålet, så husk, at opsigelsen gælder fra den 1. den følgende måned. Så hvis du opsiger dit lejemål den 1. februar, vil du have opsagt lejemålet fra den 1. marts. Opsigelsen gælder fra den dato, hvorfra du har opsagt lejemålet.
5. Få styr på den nye erhvervslejekontrakt
Opsigelse af dit nuværende erhvervslejemål er kun det første skridt i forbindelse med flytning af virksomheden. Du skal selvfølgelig også finde et nyt lejemål til virksomheden og have styr på erhvervslejekontrakten for det nye lejemål. Erhvervslejeloven har en stor grad af aftalefrihed, så der er god mulighed for at forhandle med en ny udlejer om de rette vilkår for lejemålet.